Τυροκομικά

Προϊόντα

Το τυρί ή ο τυρός στα αρχαία πιθανόν προέρχεται  από το ρήμα τορέω, που σημαίνει διατρυπώ, τρυπώ κι αυτό ίσως γιατί το τυρί έχει τρύπες.Μια άλλη εκδοχή θέλει η λέξη να προέρχεται από το ρήμα  τορεύω, δηλαδή καλουπώνω γιατί κάποια τυριά απαιτούν καλούπια. 

Η τέχνη της δημιουργίας τυροκομικών έχει τις ρίζες της στα πανάρχαια χρόνια αφού ήταν ο μοναδικός τρόπος να διατηρείται η ζωική τροφή σε εποχές με υψηλές θερμοκρασίες και μέχρι να υπάρξουν ιδανικές συνθήκες ψύξης στο περιβάλλον.

Η ιστορία του τυριού ξεκινάει γύρω στο 8.000 π.Χ. στα οροπέδια του Ιράν για να  συνεχιστεί 1000 χρόνια αργότερα στην βόρειο Ευρώπη. Πολλές χιλιάδες χρόνια μετά κοντά στο 4.000 π.Χ. εμφανίζονται η κατσίκα και η προβατίνα στη Μεσόγειο οπότε η ιστορία του τυριού ξεκινά και εκεί.

Τις πρώτες συνταγές τυριού στην Ελλάδα τις έδωσαν ο  Αριστοτέλης και ο Διοσκουρίδης.

Αργότερα συνταγές παραγωγής τυριού και αναφορές σε αυτό συναντούμε σε τραγωδίες και κωμωδίες καθώς και σε έθιμα των Σπαρτιατών. 

Οι Ρωμαίοι επίσης είχαν εντρυφήσει στην τυροκομία και τη διέδωσαν σε όλους τους κατακτημένους λαούς τους.

Στα Βυζαντινά χρόνια η τέχνη αυτή ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένη στον Ελλαδικό χώρο και μάλιστα κάποιες τοποθεσίες της πήραν το όνομά τους έτσι (Μιστράς)

Σήμερα η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση κατανάλωσης τυριού με 23 κιλά ανά κάτοικο το έτος. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Γάλλοι με 22 κιλά ανά κάτοικο το χρόνο ενώ ακολουθούν οι Γερμανοί με 8-10 κιλά ανά κάτοικο το χρόνο.

Περιηγηθείτε στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα και ανακαλύψτε τυριά υψηλής ποιότητας και σπάνια είδη που θα σας ενθουσιάσουν!

περισσότερα άρθρα

Προϊόντα από το E-shop